Skip to main content

Voorbereiding is alles. Maar dat hoef ik jou niet meer uit te leggen, anders had je dit artikel niet gelezen. Een geoefend redenaar weet dat ad-hoc speechen of debatteren niet zelden desastreus uitpakt. Ervaren sprekers weten: voorbereiding is de sleutel tot een goede presentatie. Wil je beter leren speechen door te werken aan je voorbereiding? Lees dan verder of neem direct contact op met Nick Schoemaker.

Neem een voorbeeld aan Bell

Neem een voorbeeld aan Alexander Graham Bell. Hij experimenteerde, faalde en deed vele nieuwe pogingen deed voordat hij een werkend prototype van de telefoon had gemaakt. Zo moet je als spreker, debater en overtuigend professional ook telkens schaven aan je verbale vaardigheden.

Voorbereiding is de sleutel tot een goede presentatie

Neem dus voldoende tijd om je voor te bereiden voordat je daadwerkelijk een presentatie geeft, een pitch houdt of stevige discussie in gaat. Een simpele manier om dit te doen is om jezelf twee concrete vragen te stellen. De eerste is: “wat is mijn standpunt?” of, anders geformuleerd: “wat is mijn kernboodschap?” De tweede vraag gaat over de structuur van je verhaal: “wat zijn de belangrijkste argumenten die ik naar voren wil brengen?”, oftewel: “uit welke onderdelen bestaat het verhaal dat ik te vertellen heb eigenlijk?” Door alleen al over deze twee simpele vragen na te denken doe je jezelf en je publiek een groot plezier.

Als je oefent word je beter

Denk aan de uitvinder van de telefoon en weet: als je oefent, word je beter. De eerste keer dat je een presentatie of pitch geeft, gaat het misschien prima. Maar als je oefent, schaaft en kritisch op jezelf durft te zijn, dan ga je de tweede, derde of misschien wel vierde keer veel beter presteren. Je leert de materie beter kennen en ontdekt structuur in je verhaal die je daardoor bewust in kunt zetten. Je wordt zekerder van jezelf en komt los van je verhaal, zodat je je kunt richten op je publiek, in plaats van de woorden die je uitspreekt.

Wil jij ook beter leren presenteren? Neem dan contact op met Nick Schoemaker. Volg één van zijn trainingen of boek een sessie met Nick als coach om jou te trainen in je presentatievaardigheden.

Tip

Je hebt een visie op de wereld om je heen. Of als je dat te hoogdravend vindt, ideeën over hoe jouw buurt, organisatie of stad verbeterd kan worden. Bevraag jezelf eens kritisch over die ideeën. Of laat het doen, bij voorkeur door iemand die door durft te vragen. Zo kom je er snel achter of je daadwerkelijk een goed onderbouwd verhaal hebt. Of dat jouw verhaal met het eerste zuchtje tegenwind in elkaar zakt als een wankel kaartenhuis.

Verder lezen:

Geerhard Bolte heeft in zijn boek ‘‘De kunst van het speechen’’ veel bruikbare tips opgesomd die je kunnen helpen om je beter voor te bereiden op belangrijke spreekmomenten. Je kunt het boek vinden via zijn eigen uitgeverij Haystack. Maar ga vooral je eigen voorbereiding kritisch lezen. Pas als je wat woorden op papier hebt, kun je beginnen met schrappen.